Groen!Plus Provinciale werking

03 februari 2006

Dit las ik in de krant.

GVA
02/02 Nu ook provinciale Groen!Plus-afdeling in provincie Antwerpen
Na de oprichting van provinciale Groen!Plus-besturen in de provincies Oost- en West-Vlaanderen wordt zaterdag in de Warande in Turnhout officieel de provinciale werking van Groen!Plus voor de provincie Antwerpen opgericht.
De 84-jarige Jozefien Peeters uit Turnhout, schoonmoeder van Jos Geysels, is het boegbeeld van de nieuwe Groen!-afdeling en zal actieve ouderen oproepen om zich in te zetten voor een groene politiek.
Een provinciale werking van groene senioren moet alle 55-plussers van de provincie de kans geven om deel te nemen aan het politieke debat. "Oudere mensen hebben dikwijls een andere kijk op het leven en respecteren meer de ecologische basiswaarden", zegt Peeters.
Het nieuwe bestuur wil op provinciaal niveau informatie en vorming aanbieden betreffende het groene gedachtegoed, bekeken door een bril van ouderen.
Voorts willen ze actiemodellen ontwikkelen rond thema's die senioren kunnen aanspreken. Ze hopen daarmee dat de plaatselijke Groen!-groepen in de provincie meer aandacht zullen besteden aan de ouderen en dat ze op hun beurt versterking zullen krijgen van senioren in hun streek.

HN
Jozefien trakteert met wafels
Schoonmoeder Jos Geysels bakt nieuwe afdeling Groen!Plus in


TURNHOUT - Jozefien Peeters, de 84-jarige schoonmoeder van voormalig Agalev-voorman Jos Geysels, stond gisterochtend vlijtig wafels te bakken in haar keuken. 's Middags deelde ze de zelfgebakken lekkernijen uit aan de verzamelde pers in haar flat in de Molenstraat in Turnhout. Aanleiding van de persconferentie was de oprichting van een nieuwe Groen!Plus, de seniorenwerking van Groen!

Ik zit nooit zonder wafels. Als de kinderen komen, duiken ze altijd meteen naar de doos '', zegt Jozefien. En de kinderen, dat zijn onder meer Jos Geysels en zijn vrouw. Ook gisteren op de persconferentie kwamen de aanwezige journalisten niets te kort. Jozefien trakteerde vrolijk met koffie, thee en biologische wafels op grootmoeders wijze.

Op de agenda van de persbijeenkomst stond slechts een punt: de oprichting van de nieuwe provinciale afdeling van Groen!Plus. De stichtingsvergadering vindt zaterdag plaats in het cultureel centrum de Warande in Turnhout.

Schone lucht

,,Alle groendenkende 55-plussers zijn welkom'', zegt voorzitter Hugo Van Dienderen van Groen!Plus.

Volgens Van Dienderen is de 84-jarige schoonmoeder van Jos Geysels het voorbeeld van de gezonde en actieve senior van vandaag. Jozefien heeft nog frisse politieke ideeen, bakt biologische wafels, maakt verre reizen en is helemaal mee op cybergebied. ,,Nochtans heb ik nog maar twee jaar een computer. Gekregen van mijn kinderen voor mijn 82ste verjaardag'', zegt Jozefien.

Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft Jozefien geen persoonlijke ambitie, want ze komt niet meer op. ,,Dat laat ik over aan de jongeren. Maar ik ben wel bereid een ondersteunende rol te spelen. Ik stem al groen sinds pater Versteylen. Dat pater Versteylen overal met de fiets naartoe reed, greep me meteen aan.''

Een van de actiepunten van Groen!Plus is schone lucht. ,,Jonge kinderen en ouderen zijn daar erg gevoelig voor'', weet Jozefien. Vandaag heeft iedereen de mond vol van wintersmog.

Toch pleit Groen!Plus vooral voor propere binnenlucht: in scholen, kindercreches, bibliotheken en andere openbare gebouwen.

Grote boosdoener is volgens Hugo Van Dienderen formaldehyde , een schadelijk gas dat onder meer voorkomt in spaanplaten en isolatieschuim. ,,Weet je dat de lucht in heel wat klaslokalen sterker vervuild is dan de buitenlucht langs een drukke autoweg? Daar willen we iets aan doen. We willen de gemeenten ertoe aanzetten om hun gebouwen voortaan beter te verluchten, milieuvriendelijke verf te gebruiken en massieve meubelen te bestellen.''